pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Urodzinowy tort - PIŁKA

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Fantastyczny tort dla małego i dużego kibica. Na pewno wzbudzi zachwyt solenizanta i gości. Wilgotny biszkopt, kwaśne wiśnie i doskonały krem. Swój kształt tort zawdzięcza upieczeniu biszkoptu w misce.

Urodzinowy tort - PIŁKA

Składniki:

Urodzinowy tort - PIŁKA

Kakaowy biszkopt

  • Składniki na biszkopt pieczony w misce ze stali nierdzewnej o średnicy 28 cm.

 

Mleczny krem

  • 500 g mleka w proszku (nieodtłuszczonego)
  • 250 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 400 g masła

 

  • 1 słoik dżemu wiśniowego

Krem maślany do wykończenia

  • 250 g masła
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze - czarny, ew brązowy, zielony, biały (ja białego nie miałam)
  • Ja nie miałam barwnika białego - zostawiłam jasną masę taką, jaka wyszła.
  • Do zrobienia czarnego wykorzystałam barwnik brązowy i naturalne kakao.

Sposób przygotowania:

Urodzinowy tort - PIŁKA

Biszkopt

Urodzinowy tort - PIŁKA

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie zmiksować, dodać żółtka i olej, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do nich ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Miskę wyłożyć folią aluminiową, delikatnie posmarować olejem. Przełożyć do niej biszkoptowe ciasto. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

Masa z mleka w proszku

Urodzinowy tort - PIŁKA
Przekrojony biszkopt posmarować dżemem i masą z mleka w proszku.

W garnku zagotować zwykłe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Masło pokroić na małe kawałki i zmiksować. Kiedy zagotowane mleko przestygnie dodać je do masła i zmiksować na gładką masę. Następnie dosypywać mleko w proszku i miksować. Spód biszkoptowy posmarować wiśniowym dżemem i wyłożyć na niego część mlecznego kremu. Przykryć kolejnym biszkoptem i znowu posmarować dżemem i kremem mlecznym. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykończenie

Urodzinowy tort - PIŁKA
Jasnym podstawowym kremem smarujemy cały tort

Masło w temperaturze pokojowej zmiksować, następnie dosypywać do niego cukier puder - ilość można dostosować do własnych upodobań. Krem ma być gładki, ale nie musi być bardzo słodki.
jasnym - bazowym - kremem posmarować cały tort. Resztę podzielić na dwie części. Do jednej dodać trochę barwnika zielonego, do drugiej czarnego. Zmiksować. Tort przy spodzie posmarować zielonym kremem. To będzie trawa. Następnie z papieru wyciąć szablon rombu i przykładając do ciasta odrysowywać. Naprzemiennie smarujemy czarnym kremem robimy aby nadać ciastu wyglądu piłki.