Sposób przygotowania:
Urodzinowy tort - PIŁKABiszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie zmiksować, dodać żółtka i olej, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do nich ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Miskę wyłożyć folią aluminiową, delikatnie posmarować olejem. Przełożyć do niej biszkoptowe ciasto. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Masa z mleka w proszku
W garnku zagotować zwykłe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Masło pokroić na małe kawałki i zmiksować. Kiedy zagotowane mleko przestygnie dodać je do masła i zmiksować na gładką masę. Następnie dosypywać mleko w proszku i miksować. Spód biszkoptowy posmarować wiśniowym dżemem i wyłożyć na niego część mlecznego kremu. Przykryć kolejnym biszkoptem i znowu posmarować dżemem i kremem mlecznym. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wykończenie
Masło w temperaturze pokojowej zmiksować, następnie dosypywać do niego cukier puder - ilość można dostosować do własnych upodobań. Krem ma być gładki, ale nie musi być bardzo słodki.
jasnym - bazowym - kremem posmarować cały tort. Resztę podzielić na dwie części. Do jednej dodać trochę barwnika zielonego, do drugiej czarnego. Zmiksować. Tort przy spodzie posmarować zielonym kremem. To będzie trawa. Następnie z papieru wyciąć szablon rombu i przykładając do ciasta odrysowywać. Naprzemiennie smarujemy czarnym kremem robimy aby nadać ciastu wyglądu piłki.