Sposób przygotowania:
Tort komunijny
Biszkopt 1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy; 2.Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy 20 minut w temperaturze 180°. 3.Wystudzone ciasto kroimy na 3 części.Bita śmietana 1.Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy śmietanfixy i miksujemy do czasu uzyskania sztywnej śmietany.Tort 1.Każdą część ciasta nasączamy wodą wymieszaną z alkoholem i aromatem migdałowym; 2.Na pierwszy placek biszkoptowy wykładamy 1/3 bitej śmietany i równomiernie rozprowadzamy, przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy na nim taką samą część bitej śmietany i przykrywamy ostatnim plackiem; 3.Na wierzchu i bokach tortu rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany, boki dekorujemy płatkami migdałowymi. Górę toru dekorujemy według własnego uznania – bitą śmietaną, owocami, czekoladowymi ozdobami.