s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort komunijny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Oto torcik, który przygotowałam na I Komunię Św. mojej córci:)

Tort komunijny

Składniki:

Tort komunijny

 

  • 1 litr śmietanki 30%
  • 5 opakowań śmietanfix`u
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka wódki
  • 3-4 krople migdałowego aromatu do ciast
  • płatki migdałowe

 

  • Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Tort komunijny
Biszkopt 1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy; 2.Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy 20 minut w temperaturze 180°. 3.Wystudzone ciasto kroimy na 3 części.Bita śmietana 1.Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy śmietanfixy i miksujemy do czasu uzyskania sztywnej śmietany.Tort 1.Każdą część ciasta nasączamy wodą wymieszaną z alkoholem i aromatem migdałowym; 2.Na pierwszy placek biszkoptowy wykładamy 1/3 bitej śmietany i równomiernie rozprowadzamy, przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy na nim taką samą część bitej śmietany i przykrywamy ostatnim plackiem; 3.Na wierzchu i bokach tortu rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany, boki dekorujemy płatkami migdałowymi. Górę toru dekorujemy według własnego uznania – bitą śmietaną, owocami, czekoladowymi ozdobami.