Sposób przygotowania:
Tort komunijny wg mika3008
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żóltek. Ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w tem. 180- 200 st przez pół godziny. Po upieczeniu przekroić na pół. Biszkopt kawowy: Białka oddzielić od żótek. Ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem i kawę. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w tem. 180- 200 st przez pół godziny. Wkładka kokosowa: Białka oddzielić od żótek. Ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Na koniec wmieszać mąkę z proszkiem i kokos. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec w tem. 180- 200 st przez pół godziny. Bita śmietana: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan- fixami na sztywno. Masa budyniowa: Z mleka odlać pół szkl. . Resztę zagotować z cukrem. W pół szkl. rozpuścić żółtka i budyń. Wlać do wrzącego mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić i następnie utrzeć z kostką margaryny. Masa kawowa: Zmiksować żółtka z cukrem, dodać mąkę, następnie kawę. Wlać do garnka i postawić na gaz. Gotować na małym ogniu krem aż zgęstnieje. wystudzić i utrzeć z kostką margaryny. Przełożenie: biszkopt jasny- 75%masy budyniowej- biszkopt kawowy- cieniutka warstwa masy budyniowej (resztę zostawić do dekoracji)- pokrojone w kostkę brzoskwinie- bita śmietana- wkładka kokosowa- masa kawowa- biszkopt jasny- polewa i dekoracje.