Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 512]

Tort "Kraina Lodu" z borówkami oraz bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczny tort inspirowany bajką "Kraina Lodu". Biszkopty w torcie przełożone są owocami czarnej jagody z galaretką niebieską oraz bitą śmietaną z pastelową galaretką pokrojoną w kostkę. Wierzch i boki tortu udekorowane są kremem budyniowym.

Tort "Kraina Lodu" z borówkami oraz bitą śmietaną

Składniki:

Tort "Kraina Lodu" z borówkami oraz bitą śmietaną

na biszkopt :

  • 8 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

na masę borówkową:

  • 1 słoik owoców czarnej jagody (370 g)
  • 1 galaretka niebieska

na masę z bitej śmietany:

  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 niebieskie galaretki
  • 2 galaretki pastelowe o smaku blue ocean

na masę budyniową:

do dekoracji:

  • opłatek waflowy z "Krainy Lodu"
  • posypka waflowa niebieska
  • perełki cukrowe do dekoracji ,ewentualnie cukrowe śnieżynki do dekoracji warkocza

Sposób przygotowania:

Tort "Kraina Lodu" z borówkami oraz bitą śmietaną

Przygotowanie biszkoptu:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ,następnie utrwalić je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodajemy po odrobinie mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

Na samym końcu ubijając na małych obrotach dodajemy po odrobinie wody. Dzielimy na 4 części. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy z tego ciasta 4 biszkopty, w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 min.

Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i studzimy.

Przygotowanie masy z czarnymi jagodami :

Tort "Kraina Lodu" z borówkami oraz bitą śmietaną
Na spodzie jednego biszkopta rozsmarowujemy czarne jagody wymieszane z tężejącą galaretką

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka lekko stężała mieszamy ją z czarnymi jagodami. Owoce z galaretką wylewamy na biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem.

Przygotowanie masy z bitą śmietaną :

Tort "Kraina Lodu" z borówkami oraz bitą śmietaną
Zastygniętą galaretkę pastelową blue ocean kroimy w kostkę

2 galaretki pastelowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. Następnie zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę.

2 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 3/4 szkl .gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na szybkich obrotach na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Następnie zmniejszając obroty miksera powoli wlewamy tężejącą galaretkę niebieską. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojoną galaretkę pastelową i mieszamy.

Przełożenie tortu:

Tort "Kraina Lodu" z borówkami oraz bitą śmietaną
Biszkopty przekładamy masą z bitej śmietany

Na biszkopt przełożony jagodami nakładamy 1/2 masy z bitej śmietany. Przykrywamy trzecim biszkoptem, wykładamy resztę masy z bitej śmietany i przykrywamy czwartym biszkoptem.

Wynosimy na chwilę do chłodnego miejsca.

Przygotowanie masy budyniowej :

W rondelku gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy obie mąki i cukier waniliowy. Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy.

Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Odkładamy odrobinkę białej masy do dekoracji ok. 1/4 części. Do reszty masy dodajemy odrobinę barwnika niebieskiego aby masa uzyskała ładny niebieski kolor.

Etap końcowy :

Boki i wierzch tortu smarujemy niebieską masą. Boki tortu obsypujemy niebieską waflową posypką. Na środku układamy opłatek waflowy ,lekko go dociskając. W koło biszkoptu robimy ozdobny wianuszek lu dwa z rozetek niebieskiej masy (za pomocą szprycy).

Obok wianuszka z niebieskiej masy robimy małe rozetki z białej masy. Niebieski wianuszek z masy dekorujemy cukrowymi perełkami.

Jeśli mamy opłatek waflowy na tort z Elzą z"Krainy Lodu" to z białej masy za pomocą szprycy wyciskamy jej warkocz.

Ozdabiamy go cukrowymi śnieżynkami. Tort wkładamy do chłodnego miejsca na kilka godzin.


Tagi:

tort torty