Sposób przygotowania:
Tort "Kraina Lodu" z borówkami oraz bitą śmietanąPrzygotowanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ,następnie utrwalić je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodajemy po odrobinie mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu ubijając na małych obrotach dodajemy po odrobinie wody. Dzielimy na 4 części. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy z tego ciasta 4 biszkopty, w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i studzimy.
Przygotowanie masy z czarnymi jagodami :
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka lekko stężała mieszamy ją z czarnymi jagodami. Owoce z galaretką wylewamy na biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Przygotowanie masy z bitą śmietaną :
2 galaretki pastelowe rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. Następnie zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę.
2 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 3/4 szkl .gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na szybkich obrotach na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Następnie zmniejszając obroty miksera powoli wlewamy tężejącą galaretkę niebieską. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojoną galaretkę pastelową i mieszamy.
Przełożenie tortu:
Na biszkopt przełożony jagodami nakładamy 1/2 masy z bitej śmietany. Przykrywamy trzecim biszkoptem, wykładamy resztę masy z bitej śmietany i przykrywamy czwartym biszkoptem.
Wynosimy na chwilę do chłodnego miejsca.
Przygotowanie masy budyniowej :
W rondelku gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy obie mąki i cukier waniliowy. Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Odkładamy odrobinkę białej masy do dekoracji ok. 1/4 części. Do reszty masy dodajemy odrobinę barwnika niebieskiego aby masa uzyskała ładny niebieski kolor.
Etap końcowy :
Boki i wierzch tortu smarujemy niebieską masą. Boki tortu obsypujemy niebieską waflową posypką. Na środku układamy opłatek waflowy ,lekko go dociskając. W koło biszkoptu robimy ozdobny wianuszek lu dwa z rozetek niebieskiej masy (za pomocą szprycy).
Obok wianuszka z niebieskiej masy robimy małe rozetki z białej masy. Niebieski wianuszek z masy dekorujemy cukrowymi perełkami.
Jeśli mamy opłatek waflowy na tort z Elzą z"Krainy Lodu" to z białej masy za pomocą szprycy wyciskamy jej warkocz.
Ozdabiamy go cukrowymi śnieżynkami. Tort wkładamy do chłodnego miejsca na kilka godzin.
marietta
Agnieszka Rec
Dziękuję Marietto :)