Sposób przygotowania:
Tort śmietankowy z kokosem i borówkami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Wkładamy do piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i [pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka.
Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy i drugi blat nasączamy ponczem cytrynowym (sok z cytryny mieszamy z wodą wymieszaną z cukrem)
Pierwszy blat smarujemy dżemem. 300 ml śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixem, na koniec dodajemy serek mascarpone, wykładamy na dżem.
Przykrywamy drugim blatem nasączonego biszkopta. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fix do śmietany, polowe śmietany wykładamy na blat, nakładamy borówki i przykrywamy pozostałą śmietaną, nakładamy trzeci blat biszkoptu. około 500 ml schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno z około 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy fix do śmietany.
Odkładamy około 1/3 śmietany i dodajemy niebieski barwnik. Białą śmietaną okładamy cały tort, boki oprószamy obficie wiórkami kokosu, górę dekorujemy niebieską śmietaną.
Przed podaniem nałożyłam opłatek oraz udekorowałam cukrowymi elementami.
Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy i drugi blat nasączamy ponczem cytrynowym (sok z cytryny mieszamy z wodą wymieszaną z cukrem)
Pierwszy blat smarujemy dżemem. 300 ml śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixem, na koniec dodajemy serek mascarpone, wykładamy na dżem.
Przykrywamy drugim blatem nasączonego biszkopta. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fix do śmietany, polowe śmietany wykładamy na blat, nakładamy borówki i przykrywamy pozostałą śmietaną, nakładamy trzeci blat biszkoptu. około 500 ml schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno z około 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy fix do śmietany.
Odkładamy około 1/3 śmietany i dodajemy niebieski barwnik. Białą śmietaną okładamy cały tort, boki oprószamy obficie wiórkami kokosu, górę dekorujemy niebieską śmietaną.
Przed podaniem nałożyłam opłatek oraz udekorowałam cukrowymi elementami.