edyta18-20

edyta18-20

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

podstawowy przepis na biszkopt do tortu z makiem

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • 6 jaj,
  • 30 dag maku,
  • 2 łyżki kaszy mannej,
  • 1,5 szkl. cukru,
  • 1 łyż. bułki tartej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olejek pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Tort makowy
Mak oparzyc i dwa razy zemlec. Żółtka utrzec z cukrem, dodając stopniowo mak. Następnie dodac wszystkie pozostałe składniki, a na końcu ubitą pianę. Pieczemy około 30-35 min. Gotowe przekładamy dowolnym kremem. Polecam krem od karpatki lub metrowca.