Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1260]

Tort Piegusek z kremem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno nasączone ciasto makowe posiada nutę cytryny i tym samym świetnie komponuje się z delikatnym kremem budyniowym oraz posmakiem kokosa.

Tort Piegusek z kremem budyniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Tortownica o średnicy 20 cm, ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklaka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki suchego maku

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki/750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 200 g masła

Nasączenie:

Ponadto:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obsypania tortu
  • 1 garść maku

Sposób przygotowania:

Tort Piegusek z kremem budyniowym

Ciasto:

Tort Piegusek z kremem budyniowym
Ciasto makowe można upiec jeden dzień wcześniej.

Żółtka oraz cukier utrzeć do białości, i połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, wodą, olejem oraz makiem.

Na końcu masę ostrożnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę.

Całość przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.

Ciasto piec bez uprzedniego rozgrzewania piekarnika przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Po ostudzeniu przekroić na 3 części.

Krem budyniowy:

Tort Piegusek z kremem budyniowym
Kremu nie trzeba chłodzić przez użyciem.

W odrobinie mleka wymieszać proszek budyniowy.

Resztę mleka zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.

Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Gotowy budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się "kożuch" i ostudzić.

Po tym czasie miękkie (!) masło oraz cukier utrzeć do białości i partiami zmiksować z zimnym budyniem.

Krem podzielić na 3 części.

Nasączenie:

Tort Piegusek z kremem budyniowym
Zamiast soku z cytryny można użyć odrobiny kwasku cytrynowego.

Wodę wymieszać z sokiem cytrynowym.

Całość:

Tort Piegusek z kremem budyniowym
Tort składać w podanej kolejności.

Tort złożyć w kolejności: biszkopt - nasączenie - krem - biszkopt - nasączenie - krem- biszkopt - nasączenie - krem.

Całość bardzo dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi - sam wierzch makiem.

Wierzch dodatkowo udekorować resztą kremu oraz dowolnymi ozdobami.