Sposób przygotowania:
Tort Piegusek z kremem budyniowymCiasto:
Żółtka oraz cukier utrzeć do białości, i połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, wodą, olejem oraz makiem.
Na końcu masę ostrożnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Całość przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Ciasto piec bez uprzedniego rozgrzewania piekarnika przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Krem budyniowy:
W odrobinie mleka wymieszać proszek budyniowy.
Resztę mleka zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Gotowy budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się "kożuch" i ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło oraz cukier utrzeć do białości i partiami zmiksować z zimnym budyniem.
Krem podzielić na 3 części.
Nasączenie:
Wodę wymieszać z sokiem cytrynowym.
Całość:
Tort złożyć w kolejności: biszkopt - nasączenie - krem - biszkopt - nasączenie - krem- biszkopt - nasączenie - krem.
Całość bardzo dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi - sam wierzch makiem.
Wierzch dodatkowo udekorować resztą kremu oraz dowolnymi ozdobami.
SylaUla