WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 616]

Tort makowy urodzinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort makowy mocno nasączony alkoholem, z kremem budyniowym i śmietanowym, ozdobiony różami z marcepanu i czekoladowym wzorkiem.

Tort makowy urodzinowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort makowy urodzinowy

biszkopt

  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 200g suchego maku
  • aromat migdałowy do ciast (dałam 0,5 buteleczki)

krem budyniowy

krem śmietanowy

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix

Nasączenie

  • 4 płaskie łyżeczki kawy mielonej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 250 ml wrzątku
  • 150 ml likieru kawowego

boki tortu

dekoracja

  • ok. 50 g masy marcepanowej
  • cukier puder
  • barwniki spożywcze
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ozdoby cukrowe
  • dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania:

Tort makowy urodzinowy

Biszkopt

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wsypywać powoli cukier i miksować dalej aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku.

W osobnej mące wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki i mak.

Składniki suche dodawać powoli do masy jajecznej. Na koniec dodać aromat do ciasta, wymieszać i przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.

krem budyniowy

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy, cukier i mąkę.

Zawiesinę wlać na wrzące mleko i cały czas mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.

Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.

krem śmietanowy

W wysokim naczyniu ubić dobrze schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.

Nasączenie

Kawę wsypać do szklanki, zaparzyć wrzątkiem i posłodzić. Odstawić do wystudzenia. Zimną kawę przecedzić przez sitko by oddzielić fusy. Przecedzoną kawę wymieszać z alkoholem.

złożenie tortu

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na podkładzie, na którym ma być podawany. Zapiąć obręcz tortownicy, w której piekł się biszkopt.

Biszkopt nasączyłam jedną trzecią ponczu. Posmarować połową dżemu porzeczkowego. Wyłożyć krem budyniowy.

Przykryć drugim blatem makowym. Nasączyć taką samą ilością ponczu jak pierwszy i posmarować resztą dżemu.

Rozsmarować na dżem dwie trzecie kremu śmietanowego i przykryć ostatnim blatem ciasta.

Nasączyć go pozostałym ponczem i pokryć pozostałym kremem śmietanowym. Wierzch wyrównać.

boki tortu

Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Kremem posmarować boki tortu i pokryć dodatkowo jeszcze wierzch. Wyrównać.

Dekoracje

Masę marcepanową podzielić na tyle części ile odcieni chce się uzyskać. Do każdej części dodać odrobinę barwnika. Podsypując cukrem pudrem zagnieść każdy kawałek masy uzyskując jednolity odcień masy. Masę rozwałkować i wycinać kółka kieliszkiem lub foremką. jedno kółko zwinąć w rulonik tworząc środek różyczki a pozostałe kółka zawijać dookoła tworząc płatki.

Im więcej płatków tym większa róża. Gotowe kwiaty odkładać na talerz lub do pojemnika. Listki wycinać specjalną foremką lub nożem.

Wszystkie dekoracje należy wykonać dzień wcześniej i pozostawić w suchym miejscu do podsuszenia. Dekoracje ułożyć przed podaniem tortu żeby się nie rozpuściły.

Czekoladowy wzór zrobić z roztopionej czekolady. Rozpuścić ją np. w kuchence mikrofalowej i przelać do rękawa z bardzo cienką końcówką. Wzory wyciskać bezpośrednio na tort lub na papier do pieczenia i gdy zastygnie przylepić pergamin do tortu a następnie wstawić do lodówki i gdy czekolada dobrze zastygnie zdjąć papier.

Wzór powinien ładnie pozostać na torcie.

Tort makowy urodzinowy
dekoracja tortu z masy marcepanowej z odrobiną barwników
Tort makowy urodzinowy
Tak tort makowy prezentował si po rozkrojeniu