Sposób przygotowania:
Torcik makowo - jabłkowyPrzygotowujemy blaty makowe
Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy do puszystości. Dodajemy masę makową, bułkę tartą, proszek do pieczenia. Mieszamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek.
Pieczemy blaty makowe
Masę makową dzielimy na pół. Oddzielnie pieczemy dwa blaty - każdy po 30 minut w 175 st.C.
Przygotowujemy masę jabłkową
Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy. Tężejąca galaretkę mieszkamy z jabłkami.
Przekładamy torcik
Na pierwszy blat makowy wykładamy masę jabłkową, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem.
ETAP 5:
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan - fix. Śmietanę rozsmarowujemy na torcie - na wierzchu i bokach (ja zrobiłam torcik semi-naked)'
Ciasto dekorujemy według uznania, np. ozdobami z masy cukrowej i ozdobami jadalnymi.