Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Torcik makowo - jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ciast z makiem. Ja osobiście uwielbiam ciasta makowe przełamane kwaśnym smakiem owoców, dlatego przygotowałam torcik makowo - jabłkowy.

Torcik makowo - jabłkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik makowo - jabłkowy

Na blaty biszkoptowe:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • 6 całych jajek
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek bułki tartej

Na masę jabłkową:

  • 1 litrowy słoik jabłek prażonych
  • 1 galaretka cytrynowa

Na wierzch

  • 250 mg śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan - fix
  • ozdoby, np. z masy cukrowej

Sposób przygotowania:

Torcik makowo - jabłkowy

Przygotowujemy blaty makowe

Torcik makowo - jabłkowy
Masa makowa z masy makowej, bułki tartej, jaj i proszku do pieczenia

Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy do puszystości. Dodajemy masę makową, bułkę tartą, proszek do pieczenia. Mieszamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek.

Pieczemy blaty makowe

Torcik makowo - jabłkowy
Masę makową dzielimy na pół, pieczemy dwa blaty makowe

Masę makową dzielimy na pół. Oddzielnie pieczemy dwa blaty - każdy po 30 minut w 175 st.C.

Przygotowujemy masę jabłkową

Torcik makowo - jabłkowy
Masa jabłkowa z jabłek prażonych i galaretki cytrynowej

Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy. Tężejąca galaretkę mieszkamy z jabłkami.

Przekładamy torcik

Torcik makowo - jabłkowy
Na blat makowy wykładamy masę jabłkową

Na pierwszy blat makowy wykładamy masę jabłkową, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem.

ETAP 5:

Torcik makowo - jabłkowy
Tort smarujemy bitą śmietaną - ja zrobiłam torcik semi-naked

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan - fix. Śmietanę rozsmarowujemy na torcie - na wierzchu i bokach (ja zrobiłam torcik semi-naked)'

Ciasto dekorujemy według uznania, np. ozdobami z masy cukrowej i ozdobami jadalnymi.