ewatu

ewatu

Kucharz
[Przepisów: 15]

Tort Marcepanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, potem przesiane mąki, proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać.

Tort Marcepanowy

Składniki:

Tort Marcepanowy

 

  • ½ szkl. mąki pszennej,
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 5 jaj,
  • niepełna szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ¾ litra śmietany kremówki,
  • 3 torebki śmietanfixu,
  • 2 opakowania marcepana,
  • owoce sezonowe np. jagody, maliny, truskawki.

 

Sposób przygotowania:

Tort Marcepanowy
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, potem przesiane mąki, proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy, ok. 20 min. Upieczony i wystudzony biszkopt podzielić na od 3 do 5 krążków. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem do smaku (raczej nie za dużo) , dodając śmietanfixy. Kolejne krążki biszkopta przekładać śmietaną (na śmietanie można kłaść owoce). Na pergaminie rozwałkować masę marcepanową w kształcie koła i przykryć cały tort. W masę można powkładać owoce. Smacznego.