gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Szybki Marcinek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam marcinka, ale ilość pieczenia placków zawsze troszkę mnie zniechęcała do pieczenia. Teraz piekę tylko dwa ;)

Szybki Marcinek

Składniki:

Szybki Marcinek

 

  • ciasto;
  • 4 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 1 płaska łyżka sody,
  • 2 łyżki miodu
  • masa;
  • 660 ml śmietany,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • cukier waniliowy,
  • dodatkowo;
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Szybki Marcinek
Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Jedną część Wykładamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy do zrumienienia ok 25 minut w rozgrzanym piekarniku 190 stopni. To samo robimy z drugą częścią ciasta, przedzielamy na 2 części. Masa; Śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy również cukier waniliowy. Przekładamy placki, ma końcu ma być masa. Na masę trzemy na tarce o grubych oczkach czekoladę. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego ;)