cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Tort bezowy z wiśniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na tort bezowy przełożony kremem mascarpone z wiśniami z syropu. Słodki, ale nie do przesady. Doskonały na specjalne okazje i na co dzień, do kawy.

Tort bezowy z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort bezowy z wiśniami

Beza

  • 6 dużych białek
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szklanka wiśni odsączonych z soku

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z wiśniami

Przygotowanie bezy

Tort bezowy z wiśniami
Bezę wyłóż na 3 odrysowane na papierze do pieczenia okręgi i piecz

1. Białka wybij do miski i ubij na sztywno, dodawaj cukier partiami, łyżka po łyżce i miksuj, aż beza będzie zupełnie gładka i w kolorze lśniącej bieli. Na sam koniec miksowania dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i ocet.

2. Piekarnik nagrzej do 140 stopni

3. Na dużej blasze narysuj 3 okręgi o średnicy ok 20 - 21 cm (ja użyłam miski o takim rozmiarze) i wyłóż bezę. Wstaw do piekarnika (funkcja grzania góra-dół) i piecz przez godzinę, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez pół godziny. Zostaw w piekarniku do wystudzenia. Blaty można przechowywać nawet przez kilka dni w suchym miejscu.

Krem

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier, aromat waniliowy i stopniowo dodawaj ser mascarpone. Masa powinna być bez grudek.

Przekładanie tortu bezowego

Na paterze ułóż pierwszy blat bezowy (ja swój odwróciłam "do góry dnem"), wysmaruj połowę kremu mascarpone, wyłóż garść wiśni z soku, połóż kolejny blat, powtórz czynność. Na górze wysmaruj cienką wersję kremu, udekoruj pozostałymi wiśniami.

Tort najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.