Sposób przygotowania:
Tort bezowy z wiśniamiPrzygotowanie bezy
1. Białka wybij do miski i ubij na sztywno, dodawaj cukier partiami, łyżka po łyżce i miksuj, aż beza będzie zupełnie gładka i w kolorze lśniącej bieli. Na sam koniec miksowania dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i ocet.
2. Piekarnik nagrzej do 140 stopni
3. Na dużej blasze narysuj 3 okręgi o średnicy ok 20 - 21 cm (ja użyłam miski o takim rozmiarze) i wyłóż bezę. Wstaw do piekarnika (funkcja grzania góra-dół) i piecz przez godzinę, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez pół godziny. Zostaw w piekarniku do wystudzenia. Blaty można przechowywać nawet przez kilka dni w suchym miejscu.
Krem
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier, aromat waniliowy i stopniowo dodawaj ser mascarpone. Masa powinna być bez grudek.
Przekładanie tortu bezowego
Na paterze ułóż pierwszy blat bezowy (ja swój odwróciłam "do góry dnem"), wysmaruj połowę kremu mascarpone, wyłóż garść wiśni z soku, połóż kolejny blat, powtórz czynność. Na górze wysmaruj cienką wersję kremu, udekoruj pozostałymi wiśniami.
Tort najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
BozenaMatuszczyk
cherry
Dziękuję :)
SylaUla
cherry
Dzięki! Jestem "zmuszona" przez rodzinę na pieczenie bezy bez okazji ;)