Sposób przygotowania:
Prosty żytni Murzynek
Suche składniki przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy pojedynczo żółtka. Krótko miksujemy.
Dodajemy suche składniki. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.
Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodą. Polewamy ciasto.
Dodajemy suche składniki. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.
Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodą. Polewamy ciasto.