Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1177]

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekko słone krakersy doskonałe komponują się ze słodyczą kremu budyniowego oraz delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i pyszną polewą czekoladową z chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiową kropką nad "i" stanowi dodatek masła migdałowego!

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami

Składniki:

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm, krem budyniowo-migdałowy:

  • 1,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy
  • 100g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki masła migdałowego

Krem z mascarpone:

  • 200g serka mascarpone
  • 200g śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła migdałowego

Polewa:

  • 60g czekolady (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej)
  • 2 łyżki masła migdałowego

Dodatkowo:

  • około 150g solonych krakersów
  • 50g płatków migdałowych do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami

Krem budyniowy:

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami
Budyń powinien być całkowicie ostudzony, a masło miękkie.

Odrobinę mleka należy odlać i rozmieszać w nim budyń.
Resztę zagotować, a następnie połączyć z mieszanką budyniową.
Całość mieszać, aż zgęstnieje.
Gotowy budyń pozostawić do całkowitego ostudzenia.
(Budyń przykryć, aby na jego wierzchu nie zrobił się kożuch.)
Po tym czasie miękkie masło utrzeć do białości i partiami zmiksować z zimnym budyniem oraz na końcu z masłem migdałowym.

Krem z mascarpone:

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami
Śmietanka przed miksowaniem powinna być mocno schłodzona.

Schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i stopniowo połączyć z serkiem mascarpone oraz na końcu z masłem migdałowym.

Całość:

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami
Ciasto przed polaniem polewą należy odrobinę schłodzić.

W formie uprzednio wyłożone papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów i kolejno umieścić krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka.

Całość schłodzić w lodówce do momentu przygotowania polewy.

Polewa i wierzch:

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie.

Kawałki czekolady należy rozpuścić i wymieszać z masłem migdałowym.
Polewę lekko ostudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta.
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, aby ciastka zmiękły.