Sposób przygotowania:
Tort miś dla chłopcaBISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek delikatnie mieszając. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C . Na nasz tort potrzebujemy 4 takie biszkopty. MASA SMIETANKOWA: Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy jest już ubita dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dokładamy ser, a na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Do masy serowej wsypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy. Masą przekładamy dwa gotowe biszkopty. Odstawiamy do zastygnięcia. MASA BUDYNIOWA: W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy. Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Na koniec dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Z masy odkładamy około 4 łyżki na przyklejenie i zlepienie nóżek, łapek i buzi. Resztę wykładamy na przełożone wcześniej dwa biszkopty. Przykrywamy całość trzecim biszkoptem. Z czwartego wycinamy 10 kółek .Cztery trochę większe nić średnica szklanki ( na nogi), 4 o średnicy szklanki ( na łapki), Jedno od literatki i jedno jeszcze większe nić na nogi ( na buzię). Z tak przełożonego, prostokątnego tortu wycinamy kontyny misia. Wcześniej warto narysować sobie szablon i przyłożyć tylko na górę i wycinać ostrym nożem. Do wyciętego misia przyklejamy łapki, nogi i buzię. Dekorujemy całość. DEKORACJA: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. Dekorację zaczynamy od brzuszka, uszu, łapek i nóg. Te elementy wykonane są z niebarwionej masy. Dokładnie nadajemy wypukły kształt buzi i brzuszka. Z pozostałej masy odkładamy 1 łyżkę, którą barwimy na czerwono ( na usta) oraz jedną łyżkę, którą barwimy na niebiesko ( na kokardę). Do reszty masy dokładamy rozpuszczona gorzką czekoladę. Gdy mamy przygotowany wstępny zarys misia rysujemy rozpuszczoną czekoladą kontury kokardy u ust. Środki wypełniamy odpowiednio, przygotowaną niebieską i czerwoną masą. Pozostałą część misia dekorujemy na kolor brązowy.
Cudowne przepisy na torty dla dzieci >>>
Hrabina w kuchni
iziona
Mniam1
marietta
kołczu
LIMAK
jaga85
Z tego przepisu wykonuje zawsze masę budyniową. Stosuje ją zarówno do przekładania jak i dekoracji. Także polecam!!!
Mam nadzieję, że tort się uda, a synek będzie zadowolony:)
Rusanka