Sposób przygotowania:
Tort mocno anansowy
Biszkopt: Rozdzielamy białka od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę (cukier musi być rozpuszczony). Do sztywnej piany stopniowo dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia(tylko dno). Pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem). Krem: Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodajemy żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo masę jajeczną ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku ciągle ucierając. Wykonanie: Ananas odsączamy, sok zachowujemy. Odkładamy 7 krążków ananasa do dekoracji, a pozostałe krążki kroimy w drobną kostkę. Biszkopt kroimy na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy sokiem z ananasa. Na paterze kładziemy pierwszy krążek i smarujemy dżemem morelowym wymieszanym z 1/3 krojonego ananasa. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy ok. ¼ kremu z 1/3 krojonego ananasa. Przykrywamy kolejnym krążkiem i postępujemy tak samo jak z drugim krążkiem. Tort przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem pozostawiając 3-4 łyżki kremu do dekoracji. Na wierzchu kładziemy pozostawione krążki ananasa i robimy rękawem cukierniczym gwiazdki z pozostawionego kremu. Bok tortu posypujemy posypką czekoladową. SMACZNEGO!