Sposób przygotowania:
Tort Kinder Czekolada
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta . Tortownicę o średnicy 23- cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Dwa blaty nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny oraz posmarować dżemem.
Krem: Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Do niej wrzucić połamane na mniejsze kawałki batoniki. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż batoniki się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia. Masę ostudzić, przykryć folią i włożyć do lodówki. (ok. 3h) Po wyjęciu z lodówki masa należy ubić mikserem dodając śmietan fix.
Wierzch tortu: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać do gładkości. Będzie to masa na udekorowanie wierzchu i boków tortu.
Wykonanie tortu: Jeden z posmarowanych dżemem blatów tortu położyć na paterze. Wyłożyć połowę masy Kinder, następnie na górę położyć kolejny blat z dżem tortu. Wyłożyć pozostałą część masy, do której dodajemy ¾ cukierków pokrojonych na kawałki(wymieszać w misce cukierki z masą) przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Tort schłodzić, na godzinę wkładając do lodówki. Po schłodzeniu wierzch i boki wysmarować masą z kremówki i mascarpone, następnie osypujemy boki czekoladą. Górę tortu dekorujemy według uznania.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Dwa blaty nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny oraz posmarować dżemem.
Krem: Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Do niej wrzucić połamane na mniejsze kawałki batoniki. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż batoniki się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia. Masę ostudzić, przykryć folią i włożyć do lodówki. (ok. 3h) Po wyjęciu z lodówki masa należy ubić mikserem dodając śmietan fix.
Wierzch tortu: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać do gładkości. Będzie to masa na udekorowanie wierzchu i boków tortu.
Wykonanie tortu: Jeden z posmarowanych dżemem blatów tortu położyć na paterze. Wyłożyć połowę masy Kinder, następnie na górę położyć kolejny blat z dżem tortu. Wyłożyć pozostałą część masy, do której dodajemy ¾ cukierków pokrojonych na kawałki(wymieszać w misce cukierki z masą) przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Tort schłodzić, na godzinę wkładając do lodówki. Po schłodzeniu wierzch i boki wysmarować masą z kremówki i mascarpone, następnie osypujemy boki czekoladą. Górę tortu dekorujemy według uznania.
rozmarzona.marzena
mushu16
Pyza
marietta