zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Tort Jamajka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znane ciasto było inspiracją na zrobienie tego tortu. Pyszna Jamajka, tort na 8 urodziny wnusi, smakował wszystkim.

Tort Jamajka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort Jamajka

biszkopt

  • 7 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej ( lub 5 mąki i 2 kakao, na kakaowy)
  • 7 łyżek cukru
  • szczypta soli do białek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 śmietan fixy
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder wg smaku ( jakieś 2 łyżki)

dodatkowo

  • dżem porzeczkowy ( lub inny)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • banany 4-5 sztuk

ozdoby

Sposób przygotowania:

Tort Jamajka
Biszkopt pieczemy i studzimy, zimny przecinamy na dwa blaty. ( Można upiec z własnego przepisu)

Przygotowujemy krem, zimną śmietankę ubijamy z fixami, pod koniec dodajemy cukier i serek. 

Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy.

Blaty dobrze jest nasączyć, można herbatą lub sokiem.

Pierwszy blat smarujemy dżemem, układamy połówki obranych bananów i zalewamy zimną, tężejąca galaretką. Wstawiamy do lodówki, jak galaretka całkiem stężeje, wykładamy na nią masę śmietankową, nakrywamy drugim blatem.

Teraz zostało dekorowanie, wg własnego gustu :) 

U nas wersja motyl i tradycyjny, okrągły :)
Tort Jamajka
Teraz zostało dekorowanie, wg własnego gustu :) U nas wersja motyl i tradycyjny, okrągły :)
Tort Jamajka
tort smakował wszystkim bez wyjątku, polecamy