zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort na Dzień Mamy

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Pomimo tego, że mojej Mamy nie ma z nami to co roku i tak jest tort na Jej święto.

Tort na Dzień Mamy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort na Dzień Mamy

 

  • 1 biszkopt orzechowo - migdałowy
  • Masa śmietanowa :
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 duże cukry waniliowe ( 2 x po 16 g )
  • Dodatkowo :
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 1 szk kompotu z wiśni
  • Do dekoracji :
  • 3 kostki czekolady gorzkiej
  • róże z ciasta parzonego

 

Sposób przygotowania:

Tort na Dzień Mamy
Upiec biszkopt według przepisu : https://gotujmy.pl/biszkopt-orzechowo---migdalowy,przepisy,191501.html Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Śmietanę bardzo zimną ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go kompotem wiśniowym. Na krążek wyłożyć i rozsmarować dżem wiśniowy i nakryć drugim krążkiem. Także nasączyć go kompotem i wyłożyć prawie połowę śmietany a potem ja rozsmarować. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu i wyłożyć resztę śmietany. Śmietanę rozsmarować po bokach i na górze tortu. Widelcem zrobić dekoracyjne wzorki i ułożyć dookoła toru przygotowane róże z ciasta parzonego, na które przepis jest tutaj : https://gotujmy.pl/roze-z-parzonego-ciasta,przepisy,191498.html Na sam koniec na tort zetrzeć gorzka czekoladę. Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Tort na Dzień Mamy
na pierwszy krążek wyłożyć dżem wiśniowy
Tort na Dzień Mamy
potem wyłożyć porcję śmietany i przykryć plackiem
Tort na Dzień Mamy
na koniec udekorować tort różami i czekoladą