Sposób przygotowania:
Tort na zimnoPrzygotowanie warstw z serkiem:
Na dno tortownicy wykładamy biszkopt,zamykamy obręcz tortownicy.
W 1 i 1/2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki cytrynowe. Pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia.
70 dag serka homogenizowanego łączymy dokładnie z tężejącą galaretką cytrynową.
Wlewamy połowę tężejącej masy do tortownicy na biszkopt. Na masie układamy ptasie mleczko lekko je wciskając tworząc pierścienie. Ułożone ptasie mleczko zalewamy resztą masy z serków. Wkładamy do lodówki.
W 1 szkl. gorącej wody rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Przelewamy do płaskiego naczynia i chłodzimy aby całkowicie zastygła . Następnie wyciągamy z naczynia i kroimy w kostkę.
W 1/2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy pozostałą galaretkę wiśniową. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę bardzo dokładnie mieszamy z pozostałym serkiem waniliowym (30 dag). Masę mieszamy z posiekaną galaretką wiśniową. Gotową masę wylewamy na schłodzoną warstwę wyciągniętą z lodówki. Ponownie wkładamy na chwilę do lodówki.
Etap końcowy:
W 2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Pozostawiamy je w chłodzie do lekkiego stężenia. Brzoskwinie osączamy z zalewy . Kroimy je w plasterki.
Wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki układamy na wierzchu plasterki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką cytrynową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby galaretka stężała.
SylaUla
Agnieszka Rec
Polecam gdyż jest on bardzo szybki w wykonaniu a do tego pyszny:)