Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Tort na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki torcik na zimno do zrobienia z serka homogenizowanego w dwóch kolorach z dodatkiem galaretek z ptasim mleczkiem i brzoskwiniami.

Tort na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort na zimno

na masę z serków:

  • 1 kg serka waniliowego homogenizowanego z wiaderka
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki wiśniowe

dodatkowo:

  • 1 gotowy krążek biszkopta na tort o średnicy 24 cm
  • 1 op. ptasiego mleczka w czekoladzie o smaku czekoladowym
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Tort na zimno

Przygotowanie warstw z serkiem:

Na dno tortownicy wykładamy biszkopt,zamykamy obręcz tortownicy.
W 1 i 1/2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki cytrynowe. Pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia.
70 dag serka homogenizowanego łączymy dokładnie z tężejącą galaretką cytrynową.

Wlewamy połowę tężejącej masy do tortownicy na biszkopt. Na masie układamy ptasie mleczko lekko je wciskając tworząc pierścienie. Ułożone ptasie mleczko zalewamy resztą masy z serków. Wkładamy do lodówki.

W 1 szkl. gorącej wody rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Przelewamy do płaskiego naczynia i chłodzimy aby całkowicie zastygła . Następnie wyciągamy z naczynia i kroimy w kostkę.

W 1/2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy pozostałą galaretkę wiśniową. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę bardzo dokładnie mieszamy z pozostałym serkiem waniliowym (30 dag). Masę mieszamy z posiekaną galaretką wiśniową. Gotową masę wylewamy na schłodzoną warstwę wyciągniętą z lodówki. Ponownie wkładamy na chwilę do lodówki.

Etap końcowy:

Tort na zimno
Na zastygniętej warstwie wiśniowej z serków układamy pokrojone brzoskwinie

W 2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Pozostawiamy je w chłodzie do lekkiego stężenia. Brzoskwinie osączamy z zalewy . Kroimy je w plasterki.

Wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki układamy na wierzchu plasterki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką cytrynową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby galaretka stężała.


Tagi:

deser tort