zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2401]

Klasyczna szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wbrew pozorom robi się ją szybko i nie jest to skomplikowany przepis. A zaczerpnęłam go z książki Słodki świat Kasi.

Klasyczna szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczna szarlotka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klasyczna szarlotka
W robocie z nożami połączyć składniki ciasta.

Zagnieść szybko ciasto i schować w woreczku do lodówki na co najmniej godzinę.

Jabłka pokrojone w kostkę wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon i uprażyć jabłka.

Dodać kaszę mannę i wymieszać.

Nadzienie wystudzić.

Potem tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić nią 2/3 ciasta ( dno i boki ), posypać bułką tartą.

Do formy wyłożyć jabłkami, wystający nadmiar ciasta założyć na jabłka i resztę ciasta porwać na kawałki i rozłożyć na jabłkach.

Szarlotkę piec 40 minut w 200 stopniach.

Potem oprószyć ja cukrem pudrem i zajadać.
Klasyczna szarlotka
formę wylepić 2/3 ciasta i posypać bułką tartą
Klasyczna szarlotka
na cieście rozłożyć uprażone i wystudzone jabłka
Klasyczna szarlotka
resztą ciasta zakryć jabłka w formie rwąc ciasto na kawałeczki
Klasyczna szarlotka
szarlotką zaraz po wyjęciu z piekarnika przed oprószeniem cukrem pudrem