Szefowa kuchni ;-)

Szefowa kuchni ;-)

Kucharz
[Przepisów: 4]

Sernik na zimno z biszkoptowymi zajączkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast biszkoptowego spodu biszkopt a właściwie biszkoptowe zajączki umieściłam w środku sernika. Po nocy spędzonej w lodówce ich konsystencję można porównać do nasączonego biszkoptu z tortu. Widok zajączka w kawałkach sernika wywołuje uśmiech:)

Sernik na zimno z biszkoptowymi zajączkami

Składniki:

Sernik na zimno z biszkoptowymi zajączkami

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 krople żółtego barwnika
  • szczypta soli

 

  • Masa serowa:
  • 1/2 kg twarogu (zmielony, ja użyłam takiego z wiaderka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 300ml śmietany 30%

 

  • Wierzch:
  • 300ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kolorowe, czekoladowe jajka

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z biszkoptowymi zajączkami
1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, barwnik i żółtko. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy 22cm i pieczemy około 20 minut. Studzimy, wyciągamy z formy, po czym wycinamy kształty foremką w kształcie zajączka. 2. Przygotowujemy masę serową: śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixami ubijamy na sztywna pianę, po czym dodajemy przemielony twaróg i miksujemy do połączenia składników. 1/2 masy wylewamy na tortownicę o średnicy 18cm. W masę wciskamy biszkoptowe zajączki, prostopadle do obręczy tortownicy. Zalewamy pozostałą masą. 3. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem i wylewamy na wierzch tortownicy. Dekorujemy kolorowymi jajkami. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.