SUPERPRZEPIS

Tiramisu z brzoskwiniami

  • 3
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 450
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tiramisu z brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Tiramisu z brzoskwiniami

 

 

  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 śmietan-fix

 

  • Poncz:
  • 400 ml wrzątku
  • 3 łyżki kawy
  • 85 ml likieru amaretto
  • 70 ml wódki
  • 9 ml aromatu migdałowego

 

  • Mus brzoskwiniowy:
  • 500 g brzoskwiń z puszki
  • 130 ml wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Tiramisu z brzoskwiniami

ETAP 1:

Tiramisu z brzoskwiniami
żółtka utrzeć dodać mascarpone a na końcu śmietanę

1. Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.

W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.

ETAP 2:

Tiramisu z brzoskwiniami
wszystkie składniki ponczu wymieszać ze sobą

2. Poncz:
Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Tiramisu z brzoskwiniami
brzoskwini zagotować, dodać galaretkę i wymieszać

3. Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.

ETAP 4:

Tiramisu z brzoskwiniami
na dnie formy układać warstwami ciasto

4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować kawałkami brzoskwiń.

5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.


Tagi:

deser