czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Torcik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój partner jest wielbicielem wszelkich deserów na zimno, więc na urodziny przygotowałam mu tort na zimno :)

Torcik na zimno

Składniki:

Torcik na zimno

 

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno
Herbatniki zmiksować w blenderze i wymieszać z ciepłym, rozpuszczonym masłem. Wysypać na dno tortownicy (26cm), dokładnie ugnieść i odstawić do lodówki.

Mrożone truskawki wrzucić do garnka, ogrzewać na małym ogniu, zagotować i zmiksować blenderem. Wsypać 2 łyżki żelatyny, mieszać do jej rozpuszczenia i całość wystudzić. 1/2 kg sera na sernik zmiksować z 2 łyżkami cukru i wystudzonym musem truskawkowym i wylać na herbatnikowy spód. Odstawić do lodówki do stężenia.

Jagody odsączyć z soku i wsypać do niego pozostałą żelatynę, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Pozostały ser zmiksować z jogurtem naturalnym i 2 łyżkami cukru, dodać wystudzoną żelatynę i na końcu wymieszać z jagodami. Masę jagodową wylać na stężałą masę truskawkową i wstawić do lodówki.

4 połówki brzoskwiń z puszki z 1,5 szklanki syropu zmiksować za pomocą blendera i zagotować. Gorący mus brzoskwiniowy wymieszać z galaretką i wystudzić. Resztę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Kiedy zacznie gęstnieć wylać na stężały sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Tagi:

torcik deser