Sposób przygotowania:
Pomysłowy tort Miś
1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 170st.C około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Biszkopt ciemny: Zrobić identycznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo kakao. 3. Krem śmietanowo- kokosowy: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fixem. Dodać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę i dobrze zmiksować. 4. Krem czekoladowy: Masło utrzeć do puszystości, dodać czekoladę i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fixem. Dodać do utartego masła, wymieszać. 5. Biszkopt jasny przeciąć na dwa blaty. W jednym wyciąć 4 kółka o średnicy 8 cm, przyciąć z jednej strony. W drugim obciąć brzegi na około 1,5 cm. Resztki pozostałe z wycinania pokruszyć. W biszkopcie ciemnym obciąć brzegi na około 1,5 cm. Resztki pokruszyć. Przeciąć biszkopt na dwa blaty. 6. Kolejność: Na nasączony blat biszkoptu ciemnego dać kolejno: dżem, krem śmietanowo-kokosowy, pokrojone truskawki oraz II blat biszkoptu ciemnego. Całą czynność jeszcze raz powtórzyć. Na truskawki ułożyć biszkopt jasny. Całość posmarować kremem czekoladowym. Dwa kółka o średnicy 8 cm nasączyć ponczem, posmarować dżemem, na dżem krem śmietanowo - kokosowy i przykryć dwoma kółkami- to będą uszy naszego misia :) Przyłożyć je (stroną wyciętą) do okrągłego tortu i lekko docisnąć. Również wysmarować kremem czekoladowym. Za pomocą resztek pokruszonego jasnego biszkoptu zrobić nosek ( okruszki wymieszać z kremem czekoladowym i uformować zgrabny, płaski krążek). Położyć go na dolnej części tortu okrągłego. Również posmarować go kremem czekoladowym. Środki uszu oraz nosem posypać jasnym, pokruszonym biszkoptem, a resztę tortu pokruszonym, ciemnym biszkoptem. Za pomocą rozpuszczonej białej i mlecznej czekolady zrobić oczy i wąsy misia. (polecam zrobić najpierw na papierze do pieczenia, a dopiero później, gdy czekolada zastygnie, położyć na tort). Schłodzić. SMACZNEGO!