akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pomysłowy tort Miś

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pracochłonny tort w kształcie głowy misia. Niestety nie posiadam zdjęcia środka tortu, ponieważ był on prezentem urodzinowym, ale wiem, że był przepyszny! Serdecznie polecam! (przepis na konstrukcję tortu podpatrzyłam na blogu Domowe Wypieki)

Pomysłowy tort Miś

Składniki:

Pomysłowy tort Miś

 

 

 

 

  • Krem czekoladowy:
  • 1 czekolada mleczna rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona
  • 100g. masła
  • 250ml. śmietany 36%
  • ½ śmietan – fixu

 

  • Poncz:
  • ½ szkl. napoju owocowego

 

Sposób przygotowania:

Pomysłowy tort Miś
1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 170st.C około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Biszkopt ciemny: Zrobić identycznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo kakao. 3. Krem śmietanowo- kokosowy: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fixem. Dodać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę i dobrze zmiksować. 4. Krem czekoladowy: Masło utrzeć do puszystości, dodać czekoladę i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fixem. Dodać do utartego masła, wymieszać. 5. Biszkopt jasny przeciąć na dwa blaty. W jednym wyciąć 4 kółka o średnicy 8 cm, przyciąć z jednej strony. W drugim obciąć brzegi na około 1,5 cm. Resztki pozostałe z wycinania pokruszyć. W biszkopcie ciemnym obciąć brzegi na około 1,5 cm. Resztki pokruszyć. Przeciąć biszkopt na dwa blaty. 6. Kolejność: Na nasączony blat biszkoptu ciemnego dać kolejno: dżem, krem śmietanowo-kokosowy, pokrojone truskawki oraz II blat biszkoptu ciemnego. Całą czynność jeszcze raz powtórzyć. Na truskawki ułożyć biszkopt jasny. Całość posmarować kremem czekoladowym. Dwa kółka o średnicy 8 cm nasączyć ponczem, posmarować dżemem, na dżem krem śmietanowo - kokosowy i przykryć dwoma kółkami- to będą uszy naszego misia :) Przyłożyć je (stroną wyciętą) do okrągłego tortu i lekko docisnąć. Również wysmarować kremem czekoladowym. Za pomocą resztek pokruszonego jasnego biszkoptu zrobić nosek ( okruszki wymieszać z kremem czekoladowym i uformować zgrabny, płaski krążek). Położyć go na dolnej części tortu okrągłego. Również posmarować go kremem czekoladowym. Środki uszu oraz nosem posypać jasnym, pokruszonym biszkoptem, a resztę tortu pokruszonym, ciemnym biszkoptem. Za pomocą rozpuszczonej białej i mlecznej czekolady zrobić oczy i wąsy misia. (polecam zrobić najpierw na papierze do pieczenia, a dopiero później, gdy czekolada zastygnie, położyć na tort). Schłodzić. SMACZNEGO!