Sposób przygotowania:
Piętrowy tort z lukrem plastycznym
UWAGA: Tort jest piętrowy. Składniki podane są na zwykły, jednoczęściowy tort, jeśli masz ochotę zrobić piętrowy, należy uwzględnić jeszcze po połowie każdych składników, a następnie wykonać drugą część tortu w taki sam sposób jak pierwszą, z jedną różnicą---> biszkopt i wkładkę kokosową piec w tortownicy mniejszej od tej, jaką użyliśmy do pierwszej części (np. podstawa tortu o średnicy 26cm. A druga część będąca na pierwszej części w tortownicy o średnicy 18cm)
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz czekoladę, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do tortownicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180st.C około 30-40 minut. Wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na 3 blaty. Dwa z nich nasączyć ponczem. 2. Krem cytrynowy: 0,5l. wody zagotować. W ½ szkl. pozostałej wody rozpuścić budynie, ugotować budyń, do gorącego dać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, zmiksować. Krem wyłożyć na I nasączony blat biszkoptu, przykryć II biszkoptem. 3. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, miksować, a następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać. Przelać pianę do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w 160st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić. 4. Krem śmietankowo- czekoladowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan – fixem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. ½ kremu wyłożyć na II blat biszkoptu, przykryć wkładką i wysmarować ją resztą kremu. Na górę umieścić ostatni, nienasączony biszkopt. Schłodzić. 5. Krem maślany do pokrycia: Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem. Utartym kremem posmarować górę i boki tortu. Schłodzić w lodówce. 6. Lukier plastyczny: Do wody dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia, następnie wsypać glukozę i również wymieszać. Mieszankę dodaję stopniowo do przesianego cukru pudru, powoli ugniatając rękami (ma powstać zwarta masa!) Taką masą można dowolnie dekorować swoje wypieki, lub jeśli ktoś woli, może dodać do niej barwniki. Mój tort był minimalistyczny, biały. Smacznego!
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz czekoladę, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do tortownicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180st.C około 30-40 minut. Wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na 3 blaty. Dwa z nich nasączyć ponczem. 2. Krem cytrynowy: 0,5l. wody zagotować. W ½ szkl. pozostałej wody rozpuścić budynie, ugotować budyń, do gorącego dać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, zmiksować. Krem wyłożyć na I nasączony blat biszkoptu, przykryć II biszkoptem. 3. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, miksować, a następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać. Przelać pianę do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w 160st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić. 4. Krem śmietankowo- czekoladowy: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan – fixem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. ½ kremu wyłożyć na II blat biszkoptu, przykryć wkładką i wysmarować ją resztą kremu. Na górę umieścić ostatni, nienasączony biszkopt. Schłodzić. 5. Krem maślany do pokrycia: Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem. Utartym kremem posmarować górę i boki tortu. Schłodzić w lodówce. 6. Lukier plastyczny: Do wody dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia, następnie wsypać glukozę i również wymieszać. Mieszankę dodaję stopniowo do przesianego cukru pudru, powoli ugniatając rękami (ma powstać zwarta masa!) Taką masą można dowolnie dekorować swoje wypieki, lub jeśli ktoś woli, może dodać do niej barwniki. Mój tort był minimalistyczny, biały. Smacznego!