Sposób przygotowania:
Tort na Komunię Św
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijając na koniec dodać olej, wymieszać. Wsypać mąkę, ostrożnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem , tylko samo dno tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć do piekarnika, piec ok.30 minut w 175 stop, tzw do suchego patyczka.
Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać.
Masa maślana : Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka.
Poncz : Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
Przełożenie tortu : Tort przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki.
Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować, obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć. Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół tortu, za pomocą pędzelka z wodą.
Z opłatka wyciąć kwiatki i napis, pozostawić resztę okrągłego opłatka ze zdjęciem. Opłatek na torcie z kwiatkami i napisem, nakleić za pomocą masy maślanej, lekko docisnąć.
Udekorować harmonijką i kokardą zrobioną z masy cukrowej, przyklejając na wodę. Odstawić do lodówki .
Krem śmietanowy : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki, dalej ubijać. Następnie dodawać stopniowo, cukier puder i po łyżce serka mascarpone, delikatnie wymieszać.
Masa maślana : Do miski przełożyć masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę masy maślanej do opłatka.
Poncz : Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
Przełożenie tortu : Tort przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki.
Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować, obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć. Z pozostałej masy wyciąć pasek i nakleić na dół tortu, za pomocą pędzelka z wodą.
Z opłatka wyciąć kwiatki i napis, pozostawić resztę okrągłego opłatka ze zdjęciem. Opłatek na torcie z kwiatkami i napisem, nakleić za pomocą masy maślanej, lekko docisnąć.
Udekorować harmonijką i kokardą zrobioną z masy cukrowej, przyklejając na wodę. Odstawić do lodówki .