Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort orzechowy- komunijny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Komunijny tort orzechowy..

Tort orzechowy- komunijny

Składniki:

Tort orzechowy- komunijny

 

  • 4 jajka (biszkopt)
  • 4 łyżki zmielonych orzechów (biszkopt)
  • 3 łyżki tartej bułki(biszkopt)
  • 4 łyżki cukru kryształu(biszkopt)
  • 1 łyżka mąki pszennej(biszkopt)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia(biszkopt)
  • 3 kostki masła
  • Szklanka cukru pudru
  • Ozdoby do dekoracji tortów
  • 100 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy- komunijny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Należy upiec 3 takie biszkopty lub jeden z potrojonem liczby składników i przeciąć. Masło ucierać ok. pół godziny. Dodać cukier i jeszcze kilka minut pomiksować. Każdy biszkopt przełożyć masa, a wierzch posypac migdałami. Udekorowac ozdobami i naokoło zrobić wzorki z masy.