Sposób przygotowania:
Tort CesarzowejPrzygotowanie biszkoptów
Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam przygotowanym ponczem.
Przygotowanie masy jajecznej
Masa jajeczna: Jajka ubijam razem z cukrem nad kąpielą wodną (ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę.
Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram.
Przygotowanie masy orzechowej
Masa orzechowa: Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje.
Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową i razem ucieram.
Przełożenie tortu
Orzeszki ziemne chwilę prażę na suchej patelni. Studzę i siekam nożem na mniejsze kawałki. Masę orzechową dzielę na dwie części. Masę jajeczną dzielę na trzy części. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej.
Wyrównuję i przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam porcję masy jajecznej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej.
Wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowuję porcję masy jajecznej. Pozostałą masą jajeczną smaruję boki tortu i dekoruję wierzch. Boki tortu obsypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Gotowy tort dekoruję cukrowymi ozdobami i czekoladowymi kuleczkami.
zbysiowa