SUPERPRZEPIS

Tort Cesarzowej

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Tort Cesarzowej

Tort Cesarzowej - tort, który ucieszy niejedno podniebienie. To doskonały deser do kawy lub herbatki.

Składniki:

Tort Cesarzowej

Biszkopt jasny

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu

Biszkopt ciemny

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,

Poncz

  • 100 ml mocnej herbaty czarnej parzonej,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki spirytusu,

Masa jajeczna

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250 g masła,
  • 1 kieliszek spirytusu

Masa orzechowa

Dodatkowo

  • 150 g orzechów ziemnych niesolonych,
  • czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tort Cesarzowej

Przygotowanie biszkoptów

Tort Cesarzowej
Pieczemy jasny i ciemny biszkopt. Biszkopty ponczujemy.

Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam przygotowanym ponczem.

Przygotowanie masy jajecznej

Tort Cesarzowej
Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą. Masę jajeczną ucieram z masłem i spirytusem.

Masa jajeczna: Jajka ubijam razem z cukrem nad kąpielą wodną (ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę.

Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram.

Przygotowanie masy orzechowej

Tort Cesarzowej
Orzechy gotuję z mlekiem i cukrem. Zimną masę ucieram z masłem.

Masa orzechowa: Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje.

Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową i razem ucieram.

Przełożenie tortu

Tort Cesarzowej
Biszkopty przekładam przygotowanymi masami. Tort dekoruję.

Orzeszki ziemne chwilę prażę na suchej patelni. Studzę i siekam nożem na mniejsze kawałki. Masę orzechową dzielę na dwie części. Masę jajeczną dzielę na trzy części. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej.

Wyrównuję i przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam porcję masy jajecznej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej.

Wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowuję porcję masy jajecznej. Pozostałą masą jajeczną smaruję boki tortu i dekoruję wierzch. Boki tortu obsypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Gotowy tort dekoruję cukrowymi ozdobami i czekoladowymi kuleczkami.


Tagi:

tort