Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Tort orzechowy 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na ten tort dostałam od mojej kuzynki Jolci ,to zdjęcie nie jest najlepsze ale tort smakuje super polecam

Tort orzechowy 5

Składniki:

Tort orzechowy 5

 

  • CIASTO:
  • 30 dkg cukru
  • 12 jaj
  • 30 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 5 żółtek
  • 2 całe jaja
  • 25 dkg cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 35 dkg miękkiego masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy 5
Z podanych składników upiec trzy biszkopty , dobrze jest podzielić wszystkie produkty na trzy części ( oprócz jaj i cukru ). Białka ubić , wsypać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , następnie dodać kolejno po żółtku jeszcze chwile ubijać , porcjami dodawać zmieszane składniki , wylać do tortownicy piec około 15 minut w 160 *C . I tak zrobić kolejno każdy placek MASA: Jaja + żółtka + cukier puder i waniliowy ubić na parze ,wystudzić , masło dobrze zmiksować dodając masę jajeczną, kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku , wystudzić dodać do masy , na koniec dodać 1-2 łyżki spirytusu. Przełożyć biszkopty , biszkopty można skropić ponczem . Czasami dla odmiany piekę jeden krążek kokosowy czyli robię biszkopt z 4 jaj i dodają 10 dkg wiórek kokosowych