Sposób przygotowania:
Tort ,,orzeszkowy''Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
Wykonanie kremu:

Mleko zagotowujemy i zalewamy nim zielone orzechy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka minut żeby orzechy wchłonęły całe mleko. Następnie odkrywamy i studzimy. Gdyby orzechy nie wchłonęły całego mleka, należy odsączyć je na gęstym sicie. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, dajemy orzechy i całość dokładnie ucieramy.
Wykonanie orzeszków i ciasteczek:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną z części ciasta wycinamy różnej wielkości serduszka, a pozostałym ciastem wylepiamy metalowe foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem, układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 15-20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy. Z kolei ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180, upieczone studzimy. Orzeszki napełniamy kremem i składamy po dwie połówki.
Przekładanie:

Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.
Dekoracja:

Tort dekorujemy ciasteczkami i orzeszkami według uznania. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Podanie:

Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tort można pokroić na 8 sporych części.
Tortownica o średnicy około 18 cm.
Gdyby orzechy nie wchłonęły całego mleka, należy odsączyć je na gęstym sicie.
Masło lub margaryna i orzechy powinny mieć taką samą temperaturę.