Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tort ,,orzeszkowy''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort udekorowany ciasteczkami orzeszkami. Puszyste biszkopty przełożyłam kremem orzechowym. Tort prosty, ale pyszny.

Tort ,,orzeszkowy''

Składniki:

Tort ,,orzeszkowy''

Biszkopt:

Krem orzechowy:

Orzeszki i ciasteczka:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 12 i pół dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tort ,,orzeszkowy''

Wykonanie biszkoptu:

Tort ,,orzeszkowy''
Z podanych składników wykonujemy biszkopt kakaowy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

Wykonanie kremu:

Tort ,,orzeszkowy''
Z podanych składników wykonujemy krem orzechowy.

Mleko zagotowujemy i zalewamy nim zielone orzechy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka minut żeby orzechy wchłonęły całe mleko. Następnie odkrywamy i studzimy. Gdyby orzechy nie wchłonęły całego mleka, należy odsączyć je na gęstym sicie. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, dajemy orzechy i całość dokładnie ucieramy.

Wykonanie orzeszków i ciasteczek:

Tort ,,orzeszkowy''
Z podanych składników wykonujemy ciasteczka i orzeszki.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną z części ciasta wycinamy różnej wielkości serduszka, a pozostałym ciastem wylepiamy metalowe foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem, układamy na blaszce do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 15-20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy. Z kolei ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180, upieczone studzimy. Orzeszki napełniamy kremem i składamy po dwie połówki.

Przekładanie:

Tort ,,orzeszkowy''
Następnie biszkopty przekładamy kremem i smarujemy cały.

Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.

Dekoracja:

Tort ,,orzeszkowy''
Następnie tort dekorujemy ciasteczkami i orzeszkami.

Tort dekorujemy ciasteczkami i orzeszkami według uznania. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Podanie:

Tort ,,orzeszkowy''
Schłodzony tort kroimy i podajmy. Smacznego życzę.

Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tort można pokroić na 8 sporych części.
Tortownica o średnicy około 18 cm.
Gdyby orzechy nie wchłonęły całego mleka, należy odsączyć je na gęstym sicie.
Masło lub margaryna i orzechy powinny mieć taką samą temperaturę.