Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1392]

Miodownik z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto na co dzień, jak i na święta. Domownicy wprost przepadają za tym miodowym ciastem z orzechami.

Miodownik z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miodownik z orzechami

Ciasto :

  • mąka - 900 g
  • margaryna - 300 g
  • całe jajka - 3 szt
  • żółtka - 3 szt
  • cukier - 1 szkl
  • miód - 4 i 1/2 łyżki
  • soda - 3 łyżeczki
  • mleko - 4 i 1/2 łyżki

Krem budyniowy :

Polewa orzechowa:

Dodatkowo

  • masa krówkowa - 500 g ( 1 puszka )

Sposób przygotowania:

Miodownik z orzechami
Polewa orzechowa:

Do rondla włożyć margarynę i pozostałe składniki postawić rondel na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia.

Orzechy posiekać, dodać do rozpuszczonych składników, mieszając podgotować przez chwilę.

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na trzy części

Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach - 20-x30 wyłożyć papierem.

Każdą część ciasta wyłożyć na 3 identyczne blachy na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec każdą blachę z ciastem przez ok. 15 minut.

Ja piekę do zrumienienia ciasta.

Krem budyniowy:

Szklankę mleka odlać, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszać.

Pozostałe mleko z cukrem zagotować w garnku na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.

Przełożenie ciasta:

1. ciasto

2. gorący budyń

3. ciasto

4. masa krówkowa

5. ciasto z polewą orzechową
Miodownik z orzechami
Ciasta miodowe upieczone i przełożone masą krówkową i budyniem

Tagi:

miodownik