eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pikantny sernik Eli z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pikantny sernik z musem dyniowym i przyprawami korzennymi. Całość polałam polewą czekoladową i posypałam pestkami dyni.

Pikantny sernik Eli z dynią

Składniki:

Pikantny sernik Eli z dynią

składniki sernika

  • 1 kg obranej dyni piżmowej
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru - szklanka 250 ml
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

pozostałe składniki

  • 2 opakowania polewy czekoladowej
  • wyłuskane pestki dyni

Sposób przygotowania:

Pikantny sernik Eli z dynią

przygotowanie składników

Pikantny sernik Eli z dynią
Zmielić twaróg, zmiksować ugotowaną na parze dynię i przygotować śmietanę.

Przygotować śmietanę. Ser twarogowy zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, ugotować na parze, ostudzić i zmiksować.

przygotowanie składników cd

Pikantny sernik Eli z dynią
Przygotować żółtka jajek, miękkie masło i cukier.

Miękkie masło pokroić na mniejsze kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Przygotować cukier.

przygotowanie składników cd

Pikantny sernik Eli z dynią
Przygotować cukier waniliowy, przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną.

Przygotować kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i przyprawę do piernika.

przygotowanie sernika

Pikantny sernik Eli z dynią
Zmiksować masło z cukrem,dodawać po żółtku i dalej miksować.

Do misy miksera włożyć masło, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym żółtku i dalej miksować.

przygotowanie sernika cd

Pikantny sernik Eli z dynią

Do powstałej masy dodać ser i wymieszać. Dodać do sernika mus z dyni, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, cukier waniliowy i przyprawę korzenną do piernika. Całość wymieszać.

przygotowanie sernika cd

Pikantny sernik Eli z dynią

Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serowo - dyniową. Dno tortownicy - 28 cm -wyłożyć papierem do pieczenia. Masę sernikową wyłożyć do tortownicy.

przygotowanie sernika cd

Pikantny sernik Eli z dynią

Na dół piekarnika wstawić garnek z wodą. Tortownicę z masą serową włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15 minut. Obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze około 80 minut. Obkroić brzegi sernika i zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia. Polewę roztopić według przepisu na opakowaniu i oblać sernik. Całość posypać pestkami dyni.

Smacznego!