Sposób przygotowania:
Pikantny sernik Eli z dyniąprzygotowanie składników
Przygotować śmietanę. Ser twarogowy zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, ugotować na parze, ostudzić i zmiksować.
przygotowanie składników cd
Miękkie masło pokroić na mniejsze kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Przygotować cukier.
przygotowanie składników cd
Przygotować kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i przyprawę do piernika.
przygotowanie sernika
Do misy miksera włożyć masło, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym żółtku i dalej miksować.
przygotowanie sernika cd
Do powstałej masy dodać ser i wymieszać. Dodać do sernika mus z dyni, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, cukier waniliowy i przyprawę korzenną do piernika. Całość wymieszać.
przygotowanie sernika cd
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serowo - dyniową. Dno tortownicy - 28 cm -wyłożyć papierem do pieczenia. Masę sernikową wyłożyć do tortownicy.
przygotowanie sernika cd
Na dół piekarnika wstawić garnek z wodą. Tortownicę z masą serową włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15 minut. Obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze około 80 minut. Obkroić brzegi sernika i zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia. Polewę roztopić według przepisu na opakowaniu i oblać sernik. Całość posypać pestkami dyni.
Smacznego!