elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Tort owocowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort owocowy przełożyć masą, posmarować wierzch i boki, ozdobić czekoladą.

Tort owocowy

Składniki:

Tort owocowy

 

  • Ciasto:
  • 10 jaj(białek),
  • 10 łyżek cukru,
  • 10 dag posiekanych orzechów,
  • 10 dag posiekanych daktyli,
  • 10 dag posiekanych fig,
  • 10 dag rodzynek,
  • 2 łyżki mąki.
  • Masa:
  • 10 jaj(żółtek),
  • 25 dag cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 0,75 l mleka,
  • 25 dag masła.

Sposób przygotowania:

Tort owocowy
Ubić 10 białek z cukrem, dodać drobno posiekane orzechy, posiekane daktyle, rodzynki, posiekane figi, mąkę. Z otrzymanej masy upiec 2 okrągłe lub kwadratowe placki. Masa; utrzeć 10 żółek z cukrem, mąką, porcją cukry waniliowego i całkość zalać przegotowanym mlekiem. Masę przez chwilę gotować na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodać do masy uprzednio utarte masło. Tort przełożyć masą, posmarować wierzch i boki, ozdobić czekoladą.