SUPERPRZEPIS

Tort pavlova z truskawkami i poziomkami

  • 2
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Tort pavlova z truskawkami i poziomkami Więcej zdjęć (4)

Piętrowy tort pavlova .Delikatnie ,słodko i pysznie.

Składniki:

Tort pavlova z truskawkami i poziomkami

 

Sposób przygotowania:

Tort pavlova z truskawkami i poziomkami
Zimna białka ubić na sztywno.Dosypywać po łyżce cukier i ciągle miksować.Piana po ubiciu powinna być bardzo sztywna i lśniąca.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet . Z ubitych białek szprycą robiąc ozdobny wzór zrobić na dwa koło o średnicy 28 cm i 20 cm na papierze do pieczenia . Włożyć do nagrzanego piekarnika na 110 st z termoobiegiem na 5 min ,później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Zimną kremówkę ubić na sztywno.Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką . Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki,przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu.Górę tortu udekorować truskawkami,poziomkami i listkami mięty. Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić.Wyłożyć na tacę żeby dobrze przeschły. Tort spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Tort pavlova z truskawkami i poziomkami
za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki uformować 2 kółka
Tort pavlova z truskawkami i poziomkami
na większym spodzie bezowym wyłożyć połowę kremu
Tort pavlova z truskawkami i poziomkami
na kremie ułożyć pokrojone truskawki i przykryć drugim spodem bezowym