Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Tort pomarańczowy z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały torcik na urodziny oraz inne okazje

Tort pomarańczowy z kremem

Składniki:

Tort pomarańczowy z kremem

 

  • 2,5 szkl mąka,
  • 3 szt żółtka,
  • 1,5 szkl cukier puder,
  • 2 szt jaja,
  • 2 szkl mleko,
  • 15 dag masło,
  • 2 łyżki spirytus,
  • 1/2 łyżeczki aromat pomarańczowy,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z pomarańczy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • 1 szt polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Tort pomarańczowy z kremem
2 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. 10 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru i 2 jajkami na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać 200 ml mleka, na przemian z mąką, pod koniec dodać aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w temp 190 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Żółtka z pozostałym cukrem pudrem ubić wlewając gorące mleko, następie ciągle ubijając dodać mąkę. Naczynie z kremem położyć nad garnkiem z gotującą się wodą, ucierać aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć z garnka, dodać mało, spirytus, wymieszać. Upieczone krążki ciasta przełożyć kremem. Oblać polewą czekoladową, wyziębić.