Sposób przygotowania:
Tort pomarańczowy z kremem
2 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. 10 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru i 2 jajkami na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać 200 ml mleka, na przemian z mąką, pod koniec dodać aromat. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w temp 190 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Żółtka z pozostałym cukrem pudrem ubić wlewając gorące mleko, następie ciągle ubijając dodać mąkę. Naczynie z kremem położyć nad garnkiem z gotującą się wodą, ucierać aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć z garnka, dodać mało, spirytus, wymieszać. Upieczone krążki ciasta przełożyć kremem. Oblać polewą czekoladową, wyziębić.