Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Tort porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Odrobinę pracochłonne, ale bardzo apetyczne ciasto.

Tort porzeczkowy 	Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort porzeczkowy

 

Sposób przygotowania:

Tort porzeczkowy
Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym. Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić. Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.
Tort porzeczkowy
Tort porzeczkowy
Tort porzeczkowy
Tort porzeczkowy
Tort porzeczkowy
Tort porzeczkowy
Tort porzeczkowy
Tort porzeczkowy