Sposób przygotowania:
Tort rabarbarowy na ciescie migdałowym
oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą i połowa cukru, połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy jajecznej, dodaj mielone migdały, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 200 st. Ostudż, rozetnij na 2 placki. Żelatynę namocz, rabarbar oczyść, potnij rabarbar zalej sokiem wiśniowym, wsyp reszę cukru, gotuj 5 min, odcedż. dodaj aromat. odlej 4 łyżki kompotu, a w pozostałym rozpuść żelatynę, wystudż, wymieszaj z jogurtem. Placki przełóż 2/3 tężejącego kremu. Śmietankę ubij, wymieszaj z pozostałym kremem, rozsmaruj na wierzchu tortu. Polej resztą kompotu. Posyp płatkami migdałowymi. udekoruj bezami i rurkami waflowymi według gustu.Smacznego