Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Tort Raffaello

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysty i miękki biały biszkopt, nasączony likierem migdałowym. Całość przełożona jest kremem kokoswym na bazie śmietanki i mleczka kokosowego. Jest to tort na wyjątkowe okazje, takie jak chrzciny czy komunie.

Tort Raffaello

Składniki:

Tort Raffaello

na ciasto

na krem kokosowy

  • 300 g serka mascarpone
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 200 g czekolady białej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 10 g śmietanfixu

na dodatkowy krem

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 360 g pralinek Raffaello
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych

nasączenie

  • 50 ml amaretto
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Tort Raffaello
Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.

Krem kokosowy:

Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki na co najmniej dwa dni. Następnie odlewamy pozostałą wodę i zostawiamy samą śmietankę kokosową. W garnku podgrzewamy śmietankę kokosową, jednak jej nie zagotowujemy. Czekoladę białą łamiemy na kawałki. Do ciepłej śmietany dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Tak powstały sos umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Następnie gesty sos czekoladowy miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Chłodzimy w lodówce.

Krem biały do obtoczenia boków i wierzchu tortu:

Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Chłodzę w lodówce.

Nasączenie:

W kubku łączę amaretto i wodę.

Dodatki:

Na mocno rozgrzanej patelni podprażam wiórki kokosowe. Studzę.

Ciasto kroję na trzy części. Każdą część nasączam. Następnie przekładam kremem kokosowym. Boki i wierzch ciasta smaruje drugim kremem. Dekoruje pralinkami, migdałami i wiórkami kokosowymi.