misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Tort różany na Boże Ciało

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny tort w czekoladzie,polecam.....

Tort różany na Boże Ciało

Składniki:

Tort różany na Boże Ciało

 

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 40 dag konfitur z róży
  • NA KREM:
  • Szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • NA POLEWĘ:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Tort różany na Boże Ciało
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Do masy żółtkowej dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz z pianą. Biszkopt piecz ok. 30 minut w temp 150stC. Pozostaw w wyłączonym piekarniku. Na krem ubij na parze jajka z cukrem, aż zbieleją, ostudź. Miękkie masło utrzyj, a następnie dodawaj do niego po łyżce masę jajeczną, dalej ucierając. Biszkopt przekuj na 3 blaty. Dwa posmaruj konfiturami z róży oraz kremem. Przykryj ostatnim, dociśnij. Składniki polewy wymieszaj w rondelku z 2 łyżkami wody. Rozpuść na małym ogniu, chwilę pogotuj. Lekko schłodź. Ciepłą polewą pokryj ciasto. Obsyp boki tortu wiórkami z czekolady.