Sposób przygotowania:
Tort różany na Boże Ciało
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Do masy żółtkowej dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz z pianą. Biszkopt piecz ok. 30 minut w temp 150stC. Pozostaw w wyłączonym piekarniku. Na krem ubij na parze jajka z cukrem, aż zbieleją, ostudź. Miękkie masło utrzyj, a następnie dodawaj do niego po łyżce masę jajeczną, dalej ucierając. Biszkopt przekuj na 3 blaty. Dwa posmaruj konfiturami z róży oraz kremem. Przykryj ostatnim, dociśnij. Składniki polewy wymieszaj w rondelku z 2 łyżkami wody. Rozpuść na małym ogniu, chwilę pogotuj. Lekko schłodź. Ciepłą polewą pokryj ciasto. Obsyp boki tortu wiórkami z czekolady.