Sposób przygotowania:
Tort Sachera w wersji wegeprzygotowanie plynnych skladnikow

Do garnuszka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy olej, esencję waniliową i energicznie mieszamy trzepaczką.
przygotowanie plynnej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
przygotowanie suchych skladnikow

Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy.
laczenie skladnikow

Do suchych dodajemy mleko z olejem, łączymy składniki. Na koniec dodajemy przestygnięta, rozpuszczoną czekoladę.
przygotowanie ciasta do pieczenia

Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy olejem, posypujemy mąką, wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
krojenie upieczonego ciasta

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone kroimy wzdłuż na dwa blaty. Uwaga, ciasto jest dość kruche, dlatego proponuję przenieść górny blat na łopatce.
przekladanie ciasta

Dolny szczodrze smarujemy dżemem morelowym, jeśli dżem jest zbity dodajemy troszkę wody. Przykrywamy drugim blatem i lekko smarujemy dżemem.
wykanczanie ciasta

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. W połowie rozpuszczania, dodajemy olej, mieszamy. Proponuję od razu nie wlewać całego oleju. Czekolada nie powinna być zbyt rzadka, wiec trzeba samemu wyczuć czy już...
Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście. Torcik odstawiamy do zastygnięcia( ok. 2h).