sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

SUPERPRZEPIS

Tort Sachera w wersji wege

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przesąd, że dobre ciasto czy deser nie może obejść się bez: masła, mleka, jajek czy śmietany, nie zawsze się sprawdza. Ciasto bez tych składników może być równie pyszne i aromatyczne, jak to tradycyjne.

Tort Sachera w wersji wege

Składniki:

Tort Sachera w wersji wege

 

  • Składniki na tortownicę 18/20 cm:
  • na ciasto:
  • 250 ml mleka roślinnego( u mnie migdałowe)
  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa)
  • 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g kakao naturalnego
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej z alkoholem
  • do przełożenia:
  • 150 g dżemu morelowego
  • na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 ml oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Tort Sachera w wersji wege

przygotowanie plynnych skladnikow

Tort Sachera w wersji wege
Do garnuszka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy.

Do garnuszka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy olej, esencję waniliową i energicznie mieszamy trzepaczką.

przygotowanie plynnej czekolady

Tort Sachera w wersji wege
Czekoladę należy rozpuscic w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

przygotowanie suchych skladnikow

Tort Sachera w wersji wege
mąki, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy.

Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy.

laczenie skladnikow

Tort Sachera w wersji wege
Do suchych dodajemy mleko z olejem, łączymy składniki.

Do suchych dodajemy mleko z olejem, łączymy składniki. Na koniec dodajemy przestygnięta, rozpuszczoną czekoladę.

przygotowanie ciasta do pieczenia

Tort Sachera w wersji wege
Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy olejem,

Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy olejem, posypujemy mąką, wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

krojenie upieczonego ciasta

Tort Sachera w wersji wege
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone kroimy wzdłuż

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone kroimy wzdłuż na dwa blaty. Uwaga, ciasto jest dość kruche, dlatego proponuję przenieść górny blat na łopatce.

przekladanie ciasta

Tort Sachera w wersji wege
Dolny szczodrze smarujemy dżemem morelowym,

Dolny szczodrze smarujemy dżemem morelowym, jeśli dżem jest zbity dodajemy troszkę wody. Przykrywamy drugim blatem i lekko smarujemy dżemem.

wykanczanie ciasta

Tort Sachera w wersji wege
Torcik odstawiamy do zastygnięcia( ok. 2h).

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. W połowie rozpuszczania, dodajemy olej, mieszamy. Proponuję od razu nie wlewać całego oleju. Czekolada nie powinna być zbyt rzadka, wiec trzeba samemu wyczuć czy już...
Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście. Torcik odstawiamy do zastygnięcia( ok. 2h).