jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort sachera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonały tort sachera na większe uroczystości

Tort sachera

Składniki:

Tort sachera

 

  • 3 jajka
  • 5 dag mąki
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 budyń czekoladowy
  • 7 dag gorzkiej czekolady
  • 2 dag mlecznej czekolady
  • 2 dag kakao
  • 15 dag konfitury morelowej
  • 5 dag fruktozy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Tort sachera
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz 2 łyżkami wody, wymieszać z ubitą pianą. Dodać mąkę z budyniem, proszkiem do pieczenia oraz kakao, a następnie 1/3 utartej na drobnej tarce gorzkiej czekolady. Powoli wlać stopiony przestudzony tłuszcz, przełożyć masę do tortownicy o średnicy 24 cm.

Piec 35 minut w temp. 200 stop. C.

Przestudzony placek przeciąć na 2 części, przełożyć 2/3 konfitury. Podgrzać w rondelku resztę konfitury, posmarować boki i wierzch tortu. Następnie polać ciasto rozpuszczoną czekoladą.