Sposób przygotowania:
Tort Sachera
Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając co jakis czas. Następnie odstawić do schłodzenia i zgęstnienia - może to zająć nawet do 2 godzin dlatego najpierw przygotowuję polewę. Ciasto: Rozpuścić czekoladę z łyżeczką ciepłej wody w kąpieli wodnej, następnie schłodzić ją do temperatury pokojowej, Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółka, rozpuszczoną czekoladę i mąkę przesiana przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć masę na okragłą blachę i piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki. Marmoladę podgrzać i posmarować nią każdy z placków. Następnie ułożyć placki jeden na drugi. Kiedy polewa ma odpowiednią konsystencję (kremu do smarowania) posmarować nią tort.
luna