Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tort Sachera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tort Sachera przysmak z Wiednia :-)

Tort Sachera

Składniki:

Tort Sachera

 

  • 75g masła
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 300g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki mąki
  • płaska łyżeczka sody
  • łyżeczka mielonej wanilii
  • konfitura morelowa
  • 200ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Tort Sachera
150 g czekolady rozpuścić z masłem. Żółtka ubić z wanilią, powoli dodając ostudzoną czekoladę ubijać aż masa zgęstnieje. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać, potem dodać pozostałą część i delikatnie połączyć całość. Na koniec dodać mąkę przesianą z sodą, ciasto piec 50min w 160 stopniach. Po ostygnięciu ciasto przekroić i posmarować konfiturą, z pozostałej czekolady i śmietanki zrobić pomadę czekoladową. Tort polać pomadą, udekorować i wstawić do lodówki na noc.