Sposób przygotowania:
Tort serce z ajerkoniakiem
Obręcz w kształcie serca o średnicy 26cm wysmarować olejem. Wafle pokruszyć dość grubo i rozłożyć wewnątrz obręczy. Polewę połamać, rozpuścić z masłem, polać nią wafle. KREM: Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. 200ml likieru lekko podgrzać z cukrem. Wymieszać z żelatyną i kwaśną śmietaną. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z kremem. Krem wyłożyć na spód z wafli. Tort włożyć do lodówki aby krem zastygł. Likier na polewę lekko podgrzać, dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody. Tort wyjąć z lodówki, wierzch równo polać polewą i wygładzić. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej. Udekorować tort. Truskawki umyć, pokroić w plasterki, ułożyć na jednej z połówek serc. Wstawić do lodówki aby stężał.
marietta