mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Tort serce z ajerkoniakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo słodki tort na spodzie z wafli.

Tort serce z ajerkoniakiem

Składniki:

Tort serce z ajerkoniakiem

 

  • SPÓD:150g wafli do lodów
  • 250g polewy czekoladowej
  • 20g masła
  • KREM:7 łyżeczek żelatyny
  • 200ml likieru jajecznego
  • 50g cukru
  • 150g kwaśnej chudej śmietany
  • 400ml śmietany kremówki
  • POLEWA: 200ml likieru jajecznego
  • 2łyżeczki żelatyny
  • 50g polewy czekoladowej
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania:

Tort serce z ajerkoniakiem
Obręcz w kształcie serca o średnicy 26cm wysmarować olejem. Wafle pokruszyć dość grubo i rozłożyć wewnątrz obręczy. Polewę połamać, rozpuścić z masłem, polać nią wafle. KREM: Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. 200ml likieru lekko podgrzać z cukrem. Wymieszać z żelatyną i kwaśną śmietaną. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z kremem. Krem wyłożyć na spód z wafli. Tort włożyć do lodówki aby krem zastygł. Likier na polewę lekko podgrzać, dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody. Tort wyjąć z lodówki, wierzch równo polać polewą i wygładzić. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej. Udekorować tort. Truskawki umyć, pokroić w plasterki, ułożyć na jednej z połówek serc. Wstawić do lodówki aby stężał.

Tagi:

lody