Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto z wkładką serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo kolorowe, delikatnie w smaku ciasto z wkładką serową, biszkoptami, przełożone smażonymi jabłkami z galaretką oraz masą budyniową. Oblane polewą z czekolady i galaretki.

Ciasto z wkładką serową

Składniki:

Ciasto z wkładką serową

na wkładkę serową :

na biszkopt jasny :

na biszkopt ciemny :

  • 3 jajka
  • 3 kopiate łyżki cukru
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

na masę budyniową:

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag masła

na masę z jabłek :

na poncz :

  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru

na polewę :

  • 2 czekolady gorzkie
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • 1/2 kostki masła
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • do dekoracji :
  • cukrowe perełki,posypka owocowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z wkładką serową

przygotowanie wkładki serowej :

Ser mielimy x2 w maszynce do mięsa. Białka oddzielamy od żółtek. Masło o temp. pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodajemy porcjami ser, następnie budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z masą serową. Masę wylewamy do blaszki prostokątnej o tradycyjnych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok. 170 stopniach przez ok. 30 -35 min. Po upieczeniu i wystudzeniu wyciągamy z blachy.

przygotowanie biszkoptu :

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno utrwalając je cukrem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając mikserem na małych obrotach dodajemy powoli 1 łyżkę wody. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki o tradycyjnych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu wyciągamy z blachy, studzimy.

przygotowanie biszkoptu ciemnego :

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno utrwalając je cukrem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając mikserem na małych obrotach dodajemy powoli 1 łyżkę wody. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki o tradycyjnych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu wyciągamy z blachy, studzimy.

przygotowanie masy budyniowej :

W rondelku zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać budynie w proszku z żółtkami i cukrem waniliowym. Wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.

przygotowanie jabłek :

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałeczki. W rondelku roztopić masło,wrzucić jabłka, dodać sok z cytryny, dodać 3-4 łyżki wody. Ciągle mieszając udusić pod przykryciem do miękkości. Dodać cukier, chwilkę poddusić. Gorące ściągnąć z ognia i wymieszać z suchymi galaretkami. Pozostawić w chłodzie do lekkiego stężenia.

przygotowanie polewy :

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić w chłodnym miejscu. Masło włożyć do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić na małym ogniu. Ściągnąć z ognia ,wymieszać ze śmietaną. Połączyć z lekko tężejącą galaretką.

przygotowanie ponczu:

Przegotować wodę,posłodzić cukrem. Wystudzić. Połączyć z sokiem z cytryny.

etap końcowy :

Najpierw na spód dajemy : biszkopt kakaowy +1/2 ponczu +1/2 masy budyniowej +wkładka serowa +1/2 masy budyniowej + tężejąca masa jabłkowa + biszkopt jasny + 1/2 ponczu + tężejąca polewa czekoladowa + posypka owocowa i cukrowe perełki. Wkładamy ciasto na kilka godzin do chłodnego miejsca.


Tagi:

ciasta serniki