Sposób przygotowania:
Ciasto z wkładką serowąprzygotowanie wkładki serowej :
Ser mielimy x2 w maszynce do mięsa. Białka oddzielamy od żółtek. Masło o temp. pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodajemy porcjami ser, następnie budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z masą serową. Masę wylewamy do blaszki prostokątnej o tradycyjnych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok. 170 stopniach przez ok. 30 -35 min. Po upieczeniu i wystudzeniu wyciągamy z blachy.
przygotowanie biszkoptu :
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno utrwalając je cukrem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając mikserem na małych obrotach dodajemy powoli 1 łyżkę wody. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki o tradycyjnych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu wyciągamy z blachy, studzimy.
przygotowanie biszkoptu ciemnego :
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno utrwalając je cukrem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając mikserem na małych obrotach dodajemy powoli 1 łyżkę wody. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki o tradycyjnych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu wyciągamy z blachy, studzimy.
przygotowanie masy budyniowej :
W rondelku zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać budynie w proszku z żółtkami i cukrem waniliowym. Wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
przygotowanie jabłek :
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałeczki. W rondelku roztopić masło,wrzucić jabłka, dodać sok z cytryny, dodać 3-4 łyżki wody. Ciągle mieszając udusić pod przykryciem do miękkości. Dodać cukier, chwilkę poddusić. Gorące ściągnąć z ognia i wymieszać z suchymi galaretkami. Pozostawić w chłodzie do lekkiego stężenia.
przygotowanie polewy :
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić w chłodnym miejscu. Masło włożyć do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić na małym ogniu. Ściągnąć z ognia ,wymieszać ze śmietaną. Połączyć z lekko tężejącą galaretką.
przygotowanie ponczu:
Przegotować wodę,posłodzić cukrem. Wystudzić. Połączyć z sokiem z cytryny.
etap końcowy :
Najpierw na spód dajemy : biszkopt kakaowy +1/2 ponczu +1/2 masy budyniowej +wkładka serowa +1/2 masy budyniowej + tężejąca masa jabłkowa + biszkopt jasny + 1/2 ponczu + tężejąca polewa czekoladowa + posypka owocowa i cukrowe perełki. Wkładamy ciasto na kilka godzin do chłodnego miejsca.