Sposób przygotowania:
Sernik snickersETAP 1
SPÓD: Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy.
W kilku miejscach ciasto nakłuwamy widelcem.
ETAP 2
SER: Orzeszki przekładamy do malaksera i chwilkę miksujemy, by uzyskać „drobno pokrojone”. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek. Gdy ser będzie się ucierał ubijamy je na sztywno.
ETAP 3
W malakserze ucieramy masło, cukier puder, żółtka i ser. Całość miksujemy około 10 minut. Do utartej masy dodajemy kajmak.
Po jego dokładnym połączeniu z całością ser łączymy z mąką, budyniem, proszkiem do pieczenia, a na koniec z pianą z białek.
Do gotowego sera dodajemy rozdrobnione orzeszki i czekoladę. Delikatnie łączymy je z całością.
ETAP 4
Gotową masę serową wylewamy na przygotowane ciasto kruche.
Sernik pieczemy około 60-70 minut w 180°C.
Gotowy dokładnie studzimy. Zimny dekorujemy.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Czekolady łamiemy na mniejsze części. Połamane rozpuszczamy z dodatkiem masła.
Gotową czekoladową polewę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na tężejącą wykładamy kawałki pokrojonych batoników. Gotowe.
agi0911
niezły kąsek
marcinka