tort smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wyśmienity smakowity tort

tort smakosza

Składniki:

tort smakosza

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • sok,otarta skórka z 1 cytryny
  • Krem maślany:
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/5 kostki masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Polewa ponczowa:
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki wody
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka esencji herbacianej
  • sok z 1 cytryny
  • esencja rumowa:
  • syrop do nasączania:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1 łyżka rumu

Sposób przygotowania:

tort smakosza
Przygotowanie:
Upiec tort w tortownicy sugerując się przepisem " placek biszkoptowy" z dodatkiem skórki otartej z cytryny i sokiem.Przyrządzić krem maślany:
jajko z cukrem podgrzać w misce na wolnym ogniu,wyłączyć i ubić na puszystą masę.Utrzeć masło -w tym momencie dodawać stopniowo masę jajową,dodać spirytus.Przygotować polewę ponczową: z cukru,wody i octu ugotować syrop do "nitki". Wierzch syropu delikatnie skropić zimną wodą,ostudzić do około 60s.c i ucierać,aż będzie miał gładką powierzchnię.Pod koniec ucierania dodać esencję herbacianą,rumową,sok z cytryny.Przyrządzić syrop: zagotować wodę z cukrem,dostatecznie wystudzić,dodać sok z cytryny,spirytus i rum,wymieszać.Biszkopt pokroić na 3 krążki.Każdy nasączyć syropem,przełożyć kremem maślanym.