Sposób przygotowania:
tort smakosza
Przygotowanie:
Upiec tort w tortownicy sugerując się przepisem " placek biszkoptowy" z dodatkiem skórki otartej z cytryny i sokiem.Przyrządzić krem maślany:
jajko z cukrem podgrzać w misce na wolnym ogniu,wyłączyć i ubić na puszystą masę.Utrzeć masło -w tym momencie dodawać stopniowo masę jajową,dodać spirytus.Przygotować polewę ponczową: z cukru,wody i octu ugotować syrop do "nitki". Wierzch syropu delikatnie skropić zimną wodą,ostudzić do około 60s.c i ucierać,aż będzie miał gładką powierzchnię.Pod koniec ucierania dodać esencję herbacianą,rumową,sok z cytryny.Przyrządzić syrop: zagotować wodę z cukrem,dostatecznie wystudzić,dodać sok z cytryny,spirytus i rum,wymieszać.Biszkopt pokroić na 3 krążki.Każdy nasączyć syropem,przełożyć kremem maślanym.
Upiec tort w tortownicy sugerując się przepisem " placek biszkoptowy" z dodatkiem skórki otartej z cytryny i sokiem.Przyrządzić krem maślany:
jajko z cukrem podgrzać w misce na wolnym ogniu,wyłączyć i ubić na puszystą masę.Utrzeć masło -w tym momencie dodawać stopniowo masę jajową,dodać spirytus.Przygotować polewę ponczową: z cukru,wody i octu ugotować syrop do "nitki". Wierzch syropu delikatnie skropić zimną wodą,ostudzić do około 60s.c i ucierać,aż będzie miał gładką powierzchnię.Pod koniec ucierania dodać esencję herbacianą,rumową,sok z cytryny.Przyrządzić syrop: zagotować wodę z cukrem,dostatecznie wystudzić,dodać sok z cytryny,spirytus i rum,wymieszać.Biszkopt pokroić na 3 krążki.Każdy nasączyć syropem,przełożyć kremem maślanym.