Sposób przygotowania:
Tort śmiatanowy z truskawkamiETAP 1:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy do niego cukier oraz żółtka. Kiedy uzyskamy puszystą, jasną masę, wlewamy do niej ocet, przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia - całość delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 180°C . Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości ok 25 centymetrów.
Kiedy biszkopt ostygnie, kroimy go na 3 części, przelewając każdą z nich sokiem z cytryny i wody.
Truskawki myjemy, kroimy wzdłuż i układamy ściśle na pierwszej warstwie biszkopta. Następnie trzepiemy śmietanę z cukrem pudrem i porcjami dodajemy serek mascarpone. 1/3 porcji masy umieszczamy na truskawkach ( odkładamy wcześniej kilka łyżek na dekorację), przykrywamy kolejnym blatem biszkopta i powtarzamy resztę czynności.
ort dekorujemy śmietaną i pozostałymi truskawkami lub innymi owocami!