LauraLaura

LauraLaura

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Tort śmiatanowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Taki smakołyk to świetny prezent urodzinowy dla bliskiej osoby, ale także sposób na smaczną i błogą niedziele!

Tort śmiatanowy z truskawkami

Składniki:

Tort śmiatanowy z truskawkami

Biszkopt

  • 6 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z całej cytryny
  • szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
  • 0,5 kg truskawek

 

  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Tort śmiatanowy z truskawkami

ETAP 1:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy do niego cukier oraz żółtka. Kiedy uzyskamy puszystą, jasną masę, wlewamy do niej ocet, przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia - całość delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 180°C . Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości ok 25 centymetrów.

Kiedy biszkopt ostygnie, kroimy go na 3 części, przelewając każdą z nich sokiem z cytryny i wody.

Truskawki myjemy, kroimy wzdłuż i układamy ściśle na pierwszej warstwie biszkopta. Następnie trzepiemy śmietanę z cukrem pudrem i porcjami dodajemy serek mascarpone. 1/3 porcji masy umieszczamy na truskawkach ( odkładamy wcześniej kilka łyżek na dekorację), przykrywamy kolejnym blatem biszkopta i powtarzamy resztę czynności.

ort dekorujemy śmietaną i pozostałymi truskawkami lub innymi owocami!


Tagi:

tort