Sposób przygotowania:
Tort z truskawkami z kokosem
Biszkopt: Do miski od miksera wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaje cukier brązowy i na końcu żółtka. Ubijam na sztywną masę. Przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Mieszam łyżką delikatnie. Przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm wcześniej wysmarowanej. Biszkopt piekę 35 minut temp 180stopni. Krem : Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Pod koniec dodaję cukier puder serek mascarpone i fix. Do nasączenia zaparzyłam 1 szklankę herbaty. Biszkopt kroję na 3 blaty. Spodni blat nasączam wywarem herbaty zimnym, smaruje śmietaną. Nakładam następny blat, nasączam, smaruję konfiturą z truskawek.Przykrywam ostatnim blatem. Smaruję śmietaną górę boki tortu. Boki posypuje wiórkami kokosowymi. Trochę śmietany zostawiłam do zrobienia dekoracji za pomocą szprycy. Z truskawek zrobiłam kwiatki które posypałam pudrem, wykorzystałam także kiwi i listki mięty.
2milutka
marietta
alaaa
weronikaS